SuomiSvenskaEnglish

Rintakivut yleistyvät kiireisillä nykyihmisillä

Det finns inga tillgängliga översättningar.

Tämä artikkeli on julkaistu Eiran asiakaslehdessä keväällä 2009

Rintakipuun voi olla lukemattomia syitä, jotka eivät ole sydänperäisiä. Joku on jopa laatinut luettelon rintakivun syistä ja päätynyt niinkin suureen lukuun kuin 130 erilaista syytä. Suurin osa rintakivuista ei ole sydänperäisiä, ja usein sydänoireiden takana voivatkin olla esimerkiksi ns. toiminnalliset rintakivut.

Toiminnallisille sydänoireille on ominaista, että niille ei voida osoittaa elimellistä sydänsairautta.

Kliininen oirekuva voi olla hyvinkin vaihteleva ja sen mukaan mihin suuntaan oireet viittaavat, voimme puhua neurosirkulatorisesta dystoniasta (verenkierto), hyperventilaatiosyndroomasta (liiallinen hengitys) tai paniikkihäiriöstä (psyyke).

Kliinisesti, oirekuvasta riippumatta, taustalla on säätelyhäiriö sisäisessä autonomisessa hermostossa.

Yleinen vaiva alle 40-vuotiailla

Toiminnallisia sydänoireita potevia henkilöitä on runsaasti, ja mielikuva on, että heidän määränsä on lisääntynyt merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana. Kardiologin tai sisätautilääkärin vastaanotollajoka kuudennella potilaalla on arvioitu olevan toiminnallinen sydänoire.

Oireita esiintyy jonkin verran useammin naisilla ja suurin osa potilaista on alle 40 vuoden ikäisiä. Perhekohtaista esiintyvyyttäkin on osoitettu.

Oireet vaihtelevat jopa samalla potilaalla

Kliininen kuva voi vaihdella henkilöstä toiseen huomattavasti ja samankin henkilön oirekuvassa on usein vaihtelua päivästä toiseen. Tyypillistä on, että oireet eivät välttämättä liity fyysiseen kuormitukseen. Oireet voivat ilmetä yhtä hyvin levossa ja helpottua rasituksessa.

Rintakipu on hyvin tavallinen osa toiminnallisissa sydänoireissa. Kipu on usein paikallinen ja sijaitsee enemmän vasemmalla puolella rintakehää. Kipu voi olla terävä, viiltävä, polttava, tuikkiva, pistävä, lyhyt tai huomattavan pitkäkestoinen (tunteja/ päiviä).

Kipu ilmenee usein itsestään levossa ja poistuu aikanaan. Kivun luonne voi paikallisesti vaihdella: välillä terävämpi lyhytkestoinen, välillä tylpempi, jomottava ja pitkäkestoinen. Huomattavan usein on kipu niinkin häiritsevä, että se johtaa tutkimuksiin sydänsairauden poissulkemiseksi.

Kivun syynä on ilmeisesti hermostosta johtuva rintalihasten tai niiden kiinnityskohtien paikallinen kiristyminen.

Jo hyvä diagnoosi voi auttaa paranemaan

Toiminnallisen rintakivun diagnoosi perustuu hyvin pitkälti potilaan tarkkaan haastatteluun ja tarvittaessa sellaisten sairauksien poissulkemiseen, joihin voi liittyä samankaltaisia oireita.

Rasitus- EKG voi olla tarpeen sepelvaltimosairauden poissulkemiseksi, tai vatsalaukun tähystys ruokatorven ärsytystilanteen varmistamiseksi.

Hoidon keskeisin osa on oireen oikea diagnoosi ja sen selvittäminen potilaalle perin pohjin, koska toipuminen oireista vie usein aikaa jopa kuukausia, vaikka taustalla ei ole elimellinen sairaus.

Noin puolella oireet helpottuvat tai jopa poistuvat diagnoosin varmistuttua, mutta yhtä usein on edessä kuukausia kestävä toipuminen ja potilaan itseluottamuksen palauttaminen omaan terveyteensä.

Tärkeää on korostaa, että toipuminen ei ole suoraviivasta nousua vaan usein aaltomaista ja toipumiseenkin voi välillä kuulua ns. "huonoja päiviä", jolloin oireita on enemmän.

Lopputulos on usein hyvä ja vain harvalla potilaalla on taustalla psyykkinen sairaus.

Karl Johan Tötterman
kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri